×

Lawine Sonde

de juiste probe
Zoals je eerder al op onze blog kon lezen hebben we komende winter alles in huis voor vette off-piste trips. Een onmisbaar onderdeel van je backcountry kit is een avalanche probe. De belangrijkste functie van een probe, ook wel lawine sonde, is om een slachtoffer dat bedolven is onder een lawine te lokaliseren. Daarnaast kun je de probe gebruiken om de sneeuwdiepte te peilen en gletsjerspleten te identificeren.
Hoewel een lawine sonde op het eerste gezicht niet meer lijkt dan een simpele aluminium of carbon stok, is het een technisch geavanceerd stukje gereedschap en kunnen de verschillen tussen probes onderling erg groot zijn. Het vinden van een lawineslachtoffer kan een kwestie van leven en dood zijn, en daarom is het van levensbelang om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een sonde. Ten eerste moet je hem snel en makkelijk kunnen uitklappen, omdat elke seconde telt. Eenmaal uitgeklapt moet de probe stijf en sterk genoeg zijn om door sneeuw en ijs heen te prikken. Daarnaast is het handig als je de diepte kunt aflezen, zodat je weet hoe diep je moet graven. Door een kortere, flexibelere of minder stevige sonde te kiezen bespaar je weliswaar geld en gewicht, maar dan bestaat de kans dat de probe niet werkt, met alle gevolgen van dien.
Daarom vind je bij Revert alleen avalanche probes van betrouwbare merken als Pieps, K2 of Dakine. In het volgende filmpje demonstreert een professionele berggids de geavanceerde K2 Aluminium Probe.

K2 Aluminium probe 300cm 300 cm. K2 Aluminium probe 230cm 230 cm.
deel dit artikel