×

Honor The Treaties

The Black Hills Are Not For Sale

Toen fotojournalist Aaron Huey in 2010 werkte aan een verhaal over het Pine Ridge indianenreservaat, realiseerde hij zich dat het verhaal veel groter en complexer was dan hij had gedacht. De extreme armoede en geweld in het gebied lieten hem niet meer los. In plaats van ‘mooie plaatjes schieten van lelijke dingen’ wilde hij bijdragen aan een oplossing voor de problematiek. Volgens hem ligt de oorzaak van alle problemen bij het niet nakomen van afspraken en de gewelddadige behandeling van Indianen in het verleden. In een TED Talk stelde hij namens de Sioux indianen dat de meer dan 200 jaar oude verdragen eindelijk moeten worden gerespecteerd en dat de Black Hills moeten worden teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners.
In 1980 oordeelde het hooggerechtshof in de VS dat de Black Hills illegaal van de Sioux waren afgenomen, en dwong de regering tot het betalen van een schadevergoeding van 106 miljoen dollar. De native Americans weigerden deze schadevergoeding met de leus “The Black Hills are not for sale!” Na zijn TED Talk en publicaties in magazines zocht Huey naar andere manieren om de Indianen een stem te geven. In samenwerking met Shepard Fairey en Ernesto Yerena begon hij een street art campagne door heel Amerika met krachtige beelden en slogans van de Indianen als “Honor the treaties”. Het project ontwikkelde zich uiteindelijk tot de non-profit organisatie Honor The Treaties, die zich ten doel heeft gesteld Indianen in heel Amerika een stem te geven door kunstenaars uit die gemeenschappen te steunen en samen te werken met belangengroepen.
De street art designs van Aaron Huey, Shepard Fairey en Ernesto Yerena zijn nu ook op een speciale serie Obey T-shirts afgedrukt. Een deel van de opbrengst van deze tees gaat naar Honor The Treaties. Bovendien help je door een van deze shirts te dragen de boodschap dat de verdragen moeten worden gerespecteerd onder een breder publiek te verspreiden. Maak het zichtbaar. Leg het uit. Sluit je aan bij het gevecht.
Bekijk hierboven de korte prijswinnende documentaire van Eric Becker over het project.

deel dit artikel