×

Jira Jira

rijdend skatepark als afstudeerproject
Afgelopen weekend werd de Rotterdamse binnenstad door een groep skaters tijdelijk omgetoverd tot een skatepark. Gewapend met mobiele obstakels veranderden ze doorsnee winkelstraten en pleinen in de sickste spots. Deze guerrilla-skatesessie was onderdeel van Jira Jira, het afstudeerproject van onze goede vriend Martijn Hartwig. Wij wilden graag meer weten over dit project, en vroegen ‘Marty’ er wat meer over te vertellen.

Hey Martijn, wat studeer je eigenlijk?
Jira Jira is een project van mij en Dario Goldbach. We studeren beiden Grafisch Vormgeven op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Wat is het idee achter het project?
Dit project is nu belangrijk in Rotterdam vanwege de problematiek rondom skatepark Westblaak. Dit park is gesloten omdat het te gevaarlijk werd. Maar de kern van het probleem is dat Rotterdam niet genoeg met skateboarders heeft samengewerkt tijdens de bouw van dit park. Dit is de reden dat het niet van beton was gebouwd, en daarom nu, na dertien jaar al, moest sluiten. Ons skatepark is voor skateboarders, door skateboarders.

Hoe is het project tot stand gekomen?
Eerst hebben we bedacht wat voor obstakels we zouden maken, en deze hebben we zelf in daarna ook echt gemaakt. Vervolgens hebben we hebben Vincent Blok en Leon Karssen (bekend van Skate48 en Ripndip – Revert) gevraagd om de obstakels te beschilderen. Door de artiesten er bij te betrekken is het behalve een skatepark ook een rijdende galerie. Zo zijn de objecten ook interessant voor mensen die niet skaten.

Welke skaters zien we in de edit voorbij komen?
Florian Dalhuijsen, Jesper Kieftenbeld, Dario Goldbach, Vincent Blok, Jedu, Samuel Moilanen en ikzelf.

Wil je verder nog iets kwijt?
www.jirajira.nl wordt de website, maar is nog niet af! En van 8 tot 13 juli is ons project te bekijken tijdens eindexamen expositie van de WDKA op Hofplein 20 in Rotterdam!

deel dit artikel