×

Stewart Camel Toe

Collabo tussen Bataleon en surfboard shaper Bill Stewart

Met de Stewart Camel Toe is Bataleon erin geslaagd iets goeds nog beter te maken, en tegelijkertijd een eerbetoon te brengen aan een bijna vergeten stukje snowboardgeschiedenis. Het verhaal van de Stewart Camel Toe begon vorige zomer, toen de Bataleon crew surfboard shaper Bill Stewart tegen het lijf liep in zijn shop in San Clemente. Bill Stewart is een legende in de surfwereld, maar is onder snowboarders niet echt bekend (hoewel hij dat eigenlijk wel zou moeten zijn). Hij wordt gezien als een van de van de vaders van de moderne longboards en is de uitvinder van de 2+1 fin setup, de beveled rail en nog veel meer. Daarnaast wordt Bill gezien als een van de beste airbrush-artiesten in het surfen en een van de originators van deze kunstvorm.

Bill Stewart Bataleon Snowboard

Nadat de Bataleon boys Bill het principe van Triple Base Technology hadden uitgelegd, liet hij weten dat hij in 1981 een soortgelijk prototype had gebouwd. Het board stond even verderop in Bills man cave, waar de boardbouwers van Bataleon hem direct konden bekijken. Het board had een sidecut, stalen kanten, experimentele outline en een geavanceerde 3D base met gelifte kanten. Zelfs voor hedendaagse begrippen was het board experimenteel, dus in 1981 moet het eruit hebben gezien alsof het rechtstreeks uit de toekomst kwam. Gek genoeg heeft dit board, dat zijn tijd decennia vooruit was, nooit de plek in de snowboardgeschiedenis gekregen die het verdiende.

Bill Stewart Bataleon Snowboards

De mannen maakten snel een plan om een samenwerking aan te gaan in de vorm van een speciale Bill Stewart editie van de Camel Toe, Bataleons populaire powder surfer. Bills prototype had niet alleen een 3D base, maar ook een outline die erg leek op die van de Camel Toe, waardoor de artwork van het origineel één op één konden worden overgezet. De Bill Stewart X Bataleon Camel Toe is dus een eerbetoon aan een stuk snowboardhistorie en geeft credits aan de man die het verdient. Het originele prototype van Bill Stewart is nog een aantal dagen te bewonderen in onze winkel in Haarlem.

deel dit artikel